Eerste kuiken uit het ei in Oerle

Afgelopen zaterdag is het eerste jong uit het ei gekomen bij de kerkuilen in Oerle (Veldhoven). Precies een maand nadat de 1e van 5 eieren werd gelegd. Vorig jaar werden hier 4 jongen succesvol groot gebracht, hopelijk gaan het er dit jaar 5 worden!  We weten niet of het om hetzelfde koppel kerkuilen gaat, grote kans van wel.

Het broedsel is live te volgen op www.nestkastnu.nl omdat er ruim een half jaar geleden twee webcams zijn aangebracht. Zodoende is gezien wanneer het eerste ei werd gelegd, en was redelijk nauwkeurig te bepalen wanneer het eerste jong was te verwachten. De laatste dagen was ook te zien dat het nest in orde werd gemaakt voor de aanstaande kuikens. Zoals het met de snavel fijn maken (verpulveren) van braakballen om te zorgen voor een zachte ondergrond.

We zijn blij dat het hier nu zo snel tot broeden is gekomen, want tijdens de sneeuwdagen  van half februari was de vrouw kerkuil enkele dagen verdwenen en werd gevreesd dat ze slachtoffer was geworden van kou en voedselschaarste. Maar gelukkig kwam ze ineens weer opdagen. Deze vrouw kerkuil heeft een handicap bij het pakken van muizen want ze heeft één manke poot. Dat speelt haar ook parten bij het zitten en verplaatsen in de kast zelf, dat is dikwijls duidelijk te zien. Maar ze slaat er zich toch opvallend goed doorheen. Soms lijkt ze bij het gaan verzitten het evenwicht iets te verliezen, waardoor ze al eens op het kuiken ging staan. Hopelijk gaat het allemaal goed….. Nu begint een drukke tijd voor de oudervogels om voldoende prooien aan te voeren voor de hongerige jongen, die bedelen om voedsel. In het begin voert vooral de man kerkuil prooien aan, maar naarmate de jongen groter worden verlaat ook de vrouw vaker de kast om op jacht te gaan. De eierschalen van een uitgekomen ei worden door moeder aan de kant gelegd, en ook opgegeten (als bron van kalk). Ook was goed te zien wat ze deed toen ze (onverwacht) een nog levende prooi (muis) ontwaarde in de kast.

Het eerste jong is er, nu nog heel klein, maar het zal over een tijdje waarschijnlijk de grootste zijn van de snel groeiende kuikens, naast hopelijk 4 broertjes en/of zusjes. Omdat bij de kerkuil de om de dag gelegde eieren direct worden bebroed verschillen de jongen behoorlijk in grootte. De jongen blijven ongeveer 63 dagen in de kast voordat ze uitvliegen. In Oerle hebben ze een mooie gelegenheid direct buiten de kast (zolder/vliering) om wat meer te bewegen en vliegoefeningen te doen voordat ze echt de wijde wereld in gaan.

Voorafgaand en tijdens de dagen van het eieren leggen was opvallend dat er heel veel paringen waren en veel prooioverdrachten van de man naar de vrouw. Dit is allemaal fantastisch te zien via de webcambeelden (met name via het terugkijken van beelden, een intensieve klus), dus het levert de nodige nieuwe kennis en inzichten op wat betreft voorplanting en broedzorg bij de kerkuilen. Er zijn meerdere kerkuilenkasten te volgen via nestkastnu.nl, en daarnaast ook kasten van steenuilen, een bosuil, een torenvalk en een koolmees.

 

 

Met vriendelijke groet,

Gerben Helmes, Simone Valkonet-Huijskes en Mark Sloendregt