Kerkuil Eersel

In de jaren 2017 en 2018 werden in de kerk van Eersel camera’s geplaatst om het broedverloop te volgen. In 2017 werd het eerste ei gelegd op 13 maart. Een jaar later konden we het hele seizoen volgen en werden de eerste eieren gelegd op 23 maart en in totaal 5 eieren. Op 24 april kwam het eerste jong uit het ei. Dat seizoen werd het erg heet in de kast, de jongen hadden het zwaar. Uiteindelijk vlogen er drie jongen uit. Er zijn van dit seizoen nog enkele bijzondere beelden bewaard gebleven.

 

Deze kerkuilen zijn negen weken oud en zullen de nestplaats in korte tijd verlaten. Wachtend op een prooi zitten ze in het vlieggat en scannen de omgeving af. ’s Nachts is het blazen op het kerkhof te horen, in de ochtendschemering ontwaken ook andere vogels, zo vertrekt een groep kauwen van de slaapplaats. Naarmate het lichter wordt verschuilen de uilen zich meer maar blijven het hoekje om kijken nieuwsgierig als ze zijn. Straks zijn ze uitgevlogen op zoek naar een eigen stek en dat kan ver weg zijn.

Hot in het kot

Nu de buitentemperaturen zomerse waarde bereiken – van boven de 25˚ graden Celsius- , kan het erg warm worden in een nestkast. De jongen zullen het daardoor zwaar krijgen. De vleugels hangen slapjes langs hun lijf en de bekjes zijn wijd open om de lichaamstemperatuur te kunnen reguleren. Ook in de kerk van Eersel is het heet geworden onder het donkere leistenen dak.

De lichaamstemperatuur van uilen is normaliter 38˚C tot 40˚C, bij oververhitting gaan uilen ‘hijgen’. Zoals op deze videobeelden is te zien koelen ze af door snelle bewegingen van de keel met wijd gesperde snavel. Het oudste jong is nu al 35 dagen oud.