Koolmees Kapelweg

In de achtertuin van Jan hangt al vele jaren een nestkast voor koolmezen. En elk jaar is het prijs minimaal één legsel maar soms ook twee. Een paar jaar geleden heeft eerst een paar koolmezen hun kroost groot gebracht en daarna een stel pimpelmezen. De diameter van het vlieggat is 32mm, geschikt voor een koolmees.

In tegenstelling tot camera’s in uilenkasten heeft deze kast geen infraroodlicht. Dat heeft twee redenen, er is enerzijds voldoende daglicht aanwezig voor kleurenopnamen en anderzijds zou infrarood teveel warmte afgeven.  De camera is ook een stuk compacter maar van goede beeldkwaliteit.

Het volgen van mezen geeft ons een mooi beeld van hun broedbiologie. Van het leggen van eieren tot uitvliegen van de jongen zitten maar vijf weken. Dat is in tegenstelling tot uilen een korte periode die plaats vind in de maanden april en mei. De laatste jaren werd de kast bezet door mezen, echter Bonte vliegenvangers en Boomklevers zouden er ook gebruik van kunnen maken.

Koolmezen stoppen veel energie in hun reproductie, dagelijks worden grote hoeveelheden insecten en met name rupsen aangevoerd, zoals de Kleine Wintervlinder op Inlandse eiken. Ze leggen een groot aantal eieren en soms wel twee broedsels in een seizoen. Oud worden koolmezen niet, de meeste hooguit één jaar. Er is namelijk veel sterfte in de winter.

Het verloop van het broedsel volgen op deze webcam is dan ook bijzonder leuk en leerzaam.